191
نشست تخصصی ارزش واکسیناسیون، مزایا و چالش ها

نشست تخصصی ارزش واکسیناسیون، مزایا و چالش ها

کشف آنتی بیوتیک هاو واکسن انقلابی در درمان و پیشگیری از بیماری های مهلک عفونی ایجاد کرد دکتر عبدالعلی چاله چاله، رئیس دانشکده دامپزشکی در ابتدای نشست تخصصی با موضوع ارزش واکسیناسیون، چالش ها و مزایا ضمن خیر مقدم به حاضرین اظهار داشت: در طول تاریخ...

کشف آنتی بیوتیک هاو واکسن انقلابی در درمان و پیشگیری از بیماری های مهلک  عفونی ایجاد کرد

دکتر عبدالعلی چاله چاله، رئیس دانشکده دامپزشکی در ابتدای نشست تخصصی با موضوع ارزش واکسیناسیون، چالش ها و مزایا ضمن خیر مقدم به حاضرین اظهار داشت:

در طول تاریخ اتفاقاتی بطور خواسته یا ناخواسته رخ داده که حیات بشر را تحت تأثیر قرار داده است.

طبیعتا از بدو خلقت و شروع حیات انسان و دام در کره خاکی و در طول تاریخ اتفاقاتی رخ داده که به عنوان انقلابی در علم ودانش بشری به منظور حفظ سلامت و زندگی از آنها یاد می شود. از مهمترین این موارد شاید کشف آنتی بیوتیک ها و جلوگیری از مرگ و میر گسترده انسان ها در اثر بیماری های عفونی را اولین دانست و اتفاق دوم که مانند کشف آنتی بیوتیک ها اثر فوق العاده ای در پیشگیری از وقوع بیماری ها ایجاد نمود بدون شک کشف واکسن می باشد، لذا شعار سال، در روز جهانی دامپزشکی سال ۲۰۱۹ «ارزش و جایگاه واکسیناسیون » در نظر گرفته شده است و در همین راستا نشستی با عنوان «واکسیناسیون، چالش ها و مزایا» به همت انجمنهای علمی دانشجوئی در دانشکده دامپزشکی در حال برگزاری است.

وی افزود: تاریخچه واکسیناسیون به یک موضوع اتفاقی برمی گردد؛ در اواخر قرن هیجدهم یک پزشک انگلیسی به نام ادوارد جنر شنیده بود که برخی از شیر دوشان مدعی هستند در اثر ابتلا به نوعی بیماری که در هنگام دوشیدن شیر گاو دریافت می کنند(آبله گاوی) در صورت مواجهه با بیماری آبله انسان که بسیار مهلک هم هست به این بیماری مبتلا نمی شوند. لذا این موضوع باعث شد تا جنر طی آزمایشی با مبتلا نمودن پسر بچه ای به آبله گاوی از ابتلا او به بیماری آبله انسانی پیشگری نماید و این اتفاق به عنوان اولین واقعه در زمینه ایمن سازی در تاریخ ثبت گردید. او ترکیب مورد استفاده و عملیات مقاوم سازی خود را واریوله واکسینه نام گذاشت که به معنای تاول های ریزگاو می باشد.

حدود یکصد سال بعد دانشمند نامدار فرانسوی لویی پاستور ضمن بررسی بر روی وبای مرغان ونیز نتایج کشف جنر، با بررسی و بکار گیری روشهای دقیق ، نحوه آزمایشگاهی ساخت فرآورده های بیولوژیک که موجب  پیشگیری از بیماری های آبله، سیاه زخم و هاری میشدند را کشف و ضمن ابداع روشی علمی برای ایمن سازی در این بیماری ها به احترام جنر نام ترکیب مورد استفاده را واکسن گذاشت زیرا اولین بار جنر برگرفته از کلمه vacca به معنای گاو نامگذاری اولیه را برای واکسن انجام داده بود.

دکتر چاله چاله در ادامه اشاره نمود:  بر مبنای متون تاریخی، ۶۰۰ – ۲۰۰ سال قبل از میلاد در منطقه آسیا ایران، چین و هند از محتویات تاول های بیماران مبتلا به آبله برای مقاوم سازی انسان و بصورت تلقیح در پوست یا بصورت استنشاقی مورد استفاده قرار می گرفت.

امروزه در طب انسانی حدود۱۵ – ۱۰ مورد و در دامپزشکی بیش از ۳۰ نوع واکسن در دام های مختلف استفاده می شود که نه تنها موجب پیشگیری از بیماری های بسیار  مهلک انسانی و دامی می گردد بلکه مانع بروز خسارت اقتصادی  قابل توجهی نیز شده است.

ایشان در خاتمه ضمن تشکر مجدد از حضور مدیرکل محترم اداره دامپزشکی استان و نیز رییس محترم نظام دامپزشکی استان و سایر مسئولان حاضر در جلسه، از دست اندر کاران برگزاری این نشست بویژه دبیران و اعضاء محترم انجمن های علمی و نیز کادر دانشکده دامپزشکی تشکر و قدردانی نموده و ابراز امیدواری نمود که نشست های علمی بیشتری در آینده در این دانشکده  برگزار شود.

 

 

آخرین اخبار